Cím: 8542 Vaszar, Fő utca 9. Tel/Fax: 06-89/355-010 E-mail: vaszar@papaitk.hu OM azonosító: 37100

KÉPEK A 2022/2023-AS TANÉVBŐL

  1. 09. 30-án egész napunk három téma, a magyar népmese napja, a magyar diáksport napja és az állatok világnapja jegyében telt. Immár hagyománnyá vált akadályversenyünkön olyan feladatok várták tanulóinkat az állomásokon, melyek mind e három témakörhöz kapcsolódtak. Ökoiskolaként elengedhetetlennek tartjuk a környezetvédő magatartás népszerűsítését, e hozzáállás belsővé válásának segítését. Ösztönözzük tanulóinkat az egészséges életmódra és a rendszeres testmozgásra, valamint kiemelten fontosnak tartjuk a magyar népmesék, mint kulturális kincseink tovább örökítését. Diákjaink fegyelmezetten, de rendkívül jókedvűen töltötték együtt ezt az eseménydús napot, mely nem jöhetett volna létre Gönczy Ágnes diákönkormányzatot segítő nevelő fáradhatatlan szervezőmunkája nélkül. Ezúton is köszönjük mindannyiunk nevében! Külön dicséret illeti a csapatkapitányokat, akik lelkesen és kedvesen vezetgették kisebb társaikat az állomások között. Képzeletbeli tarisznyánkba tesszük a sok mosolyt és a csapatkiáltásoktól hangos folyosók vidám hangját, hogy erőt merítsünk belőle a következő akadályversenyig.

Nagy-nagy szeretettel hívtuk és vártuk a vaszari nagycsoportosokat mesefoglalkozásunkra, akik a múlt héten leszüretelték a „szóló szőlőt”, és a lehető legjobbkor, az állatok világnapján hallgathatták meg Zsédenyi Anna tanárnő A méhkirálynő című meséjét. Nagyon ügyesek voltatok, okos hozzászólásaitokkal megörvendeztettetek minket! A foglalkozáson a 4. osztályosok is részt vehettek hallgatóságként. E helyen is hálásan köszönjük Anci néninek, hogy fáradhatatlanul, szívből és sok-sok szeretettel varázsolja el a kisgyermekeket és teszi a kincseket a picikék képzeletbeli, lelki tarisznyájába!

Az állatok világnapja alkalmából Domonkos Flóra Anna 2. osztályos tanulónk megható előadással és egy csodálatos tablóval készült iskolás társainak. Mancs, a világhírű magyar mentőkutya életét mutatta be. Szorgalmi feladatát édesanyja segítségével állította össze és a mai napon bemutatta minden alsó tagozatos osztályban. Gyönyörű tablóját a héten az alsó tagozatos aulában állítjuk ki. Nagyon büszkék vagyunk rád, Flóra! Köszönjük szépen a kiselőadást és szívből kívánjuk, hogy mindig ilyen érzékeny lelkű, állatszerető és –védő gyermek legyél!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2022. október 5-én megrendezett „Őszi pályaorientációs programnap” megnevezésű pályaorientációs délelőttön vehettek részt érdeklődő 8. osztályos tanulóink a KASzC Batthyány L. Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban, Pápán. A nap folyamán a gazda – állattenyésztő,  növénytermesztő és lovász szakirány, valamint a mezőgazdasági gépész szakirányokkal ismerkedhettek meg a diákok. Ezúton is tisztelettel köszönjük a lehetőséget!

A Világ Legnagyobb Tanórája az első olyan nemzetközi oktatóprojekt, amelyen keresztül a gyermekek megismerhetik az ENSZ által 2030-ig meghirdetett, fenntartható fejlődést szolgáló 17 globális célt. Magyarországon idén október 3. és 7. között került megrendezésre, melyhez iskolánk is csatlakozott. Diákjaink rendkívül lelkesen dolgoztak és komoly, okos gondolatokat fogalmaztak meg az élményszerű, jó hangulatú tanórákon.

  1. október 15-én szerveztük meg pályaorientációs napunkat, mely alkalommal több színtéren hívtuk fel tanulóink figyelmét az egyes hivatások fontosságára, a bennük rejlő lehetőségekre. A kisebbeknek élményszerűen, helyben, az előző évekhez hasonlóan forgószínpad jelleggel ismerkedtek gyermekeink a szakmák érdekességeivel. A gyermekek az érdekes játékokkal tűzdelt osztályfőnöki órák mellett tartalmas előadásokon is részt vehettek.

Ferencz Magdolna Csilla szenzációs előadásában rengeteg érdekes és hasznos információt osztott meg gyermekeinkkel, amelyek segítettek a bengáli macskafajta alaposabb megismerésében. Élőben is bemutatta a világ legszebb bengáli macskáját, Spartacust és kislánya kedvencét, Zsuzsikát, akit az előadás végén alapos kézfertőtlenítést követően meg is simogathattak a gyerekek. Felhívta a tanulók figyelmét a felelős állattartás fontosságára, megismertette őket a fentiekre vonatkozó legfontosabb tudnivalókkal. Az előadás végén kvízt töltöttek ki a gyerekek. Aki jól figyelt a hallottakra és a leggyorsabb helyes választ adta, értékes ajándékcsomaggal lett gazdagabb. Emellett minden gyermek kapott ajándékot.

Kóborné Radics Zsuzsanna rendkívül kedves és közvetlen hangvételű előadásában a bírósági írnoki munkát mutatta be a tanulóknak, valamint a gépírás rejtelmeibe vezette be őket életkoruknak megfelelően.

Takács János a Vaszari Polgárőr Egyesület munkája mellett az iskolások számára kiemelten fontos témákat érintett előadásában, mint például hogy mire figyeljenek a gyerekek, mikor iskolába jönnek? Mi a KRESZ? Mik a legfontosabb dolgok, amiket közlekedéskor észben kell tartani? Az élvezetes, aranyos videóval és kézműves feladattal színesített előadás végén minden gyermek kapott ajándékba fényvisszaverő karszalagot is.

A nagyobb gyermekek külső helyszíneken töltötték az élményteli napot. 5. osztályosaink a téti Pedró Pékségbe, majd a gyarmati szőlőhegybe látogattak el. Ezen a szép napon megismerkedtek a pékség működésével, a szakma rejtelmeivel, mindezek mellett perecet is sütöttek. Ezt követően Gottlieb Dávid előadását hallgathatták meg a vadászatról és és az erdészetről.

  1. és 7. osztályosaink a vaszari Kovács Család lovasudvarában jártak, ahol rendkívül tartalmas, jó hangulatú délelőttöt tölthettek el a házigazdák jóvoltából. Állatgondozás, lovaglás, kreatív foglalkozás, közös játék és rengeteg hasznos ismeret gazdagította gyermekeink programját, melynek végén kedves ajándékot is kaptak a családtól.

 

A 8. osztályos tanulók a Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Technikum és Szakképző Iskola pályaorientációs napján vehettek részt, melynek keretében megtekinthették a nemrég kialakított technikai játszóteret is.

Szívből köszönjük az élményteli napot a Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Technikum és Szakképző Iskola vezetőségének és pedagógusainak, Ferencz Magdolna Csillának, a Kovács Családnak, Kóborné Radics Zsuzsannának, a Pedró Pékségnek, Gottlieb Dávidnak és Takács Jánosnak! Minden tanulónk nevében hálásan köszönjük a tartalmas előadásokat, a hasznos információkat, a számos érdekességet, élményt, a sok szeretetet, az ajándékokat!

  1. 10. 25-én, kedden 14 órától 8. osztályos diákjainknak pályaválasztási tájékoztató foglalkozást, majd ezt követően a szülők számára pályaválasztási szülői értekezletet tartott intézményünkben Palkó-Kercsó Katalin Zsuzsanna, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara referense. Az értékes, tartalmas előadást követően Mezeiné Kiss Adrienn tavalyi végzős osztályfőnök számolt be a hasznos gyakorlati tapasztalatokról az érdeklődőknek. Ezúton is tisztelettel köszönjük fáradozásukat! Végzős diákjainknak felelős döntést, kitartást, sok sikert kívánunk az előttük álló, kiemelten fontos időszakra!

  1. október 28-án, hon - és népismeret órán "tök jó bulit" tartottunk. A tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány, amely egészen Salamon, Árpád-házi királyunk idejébe nyúlik vissza. Jó hangulatban készültek a töklámpások, Ivánné Péri Hajnalka tanárnő irányítása mellett.

Háztartási ismeretek szakkörön is felelevenítettük a Márton-napi ünnepkörhöz kapcsolódó hagyományokat. Iskolai tankonyhánkban liba linzer készült az ügyes gyermekek és Ivánné Péri Hajnalka tanárnő munkájának köszönhetően.

 

Albertné Stankovics Éva, a P.V.Ö. Egyesített Szociális Intézmény Család-és Gyermekjóléti Központ óvodai és iskolai szociális segítője közreműködésével 2022. november 17. napján a füstmentes világnap alkalmából az Alkohol Drogsegély Ambulancia munkatársai előadást tartottak 7. és 8. osztályos tanulóinknak, tanítási óra keretében. Rendkívül hálásak vagyunk az értékes és hasznos előadásért és nagyon büszkék vagyunk tanulóinkra, akiket kedves vendégeink aktivitásukért, okos gondolataikért, fegyelmezettségükért nagyon megdicsértek. Nagy öröm számunkra, hogy ilyen értékes programokban, melyek gazdagítják a dolgos hétköznapokat, aktívan részt vehetünk!

 

Az Agrárminisztérium, a Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkársága és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület együttműködésével valósul meg az Európai Mézes Reggeli Program, melyhez iskolánk is nagy örömmel csatlakozik minden évben. A kezdeményezés célja a méhek és az egészséges életmód népszerűsítése, a helyben termelt élelmiszerek megismertetése, figyelemfelhívás a reggeli fontosságára és az egészséges táplálkozásra, továbbá annak hangsúlyozása, hogy a méhek munkája jelentősen hozzájárul a környezetvédelemhez és a biológiai környezet változatosságához.

Tanulóink a mai napon tízóraira finom mézes-vajas kenyeret fogyasztottak, hozzá meleg teát ittak, ajándékként kis zacskós mézet kaptak, melyet haza is vihetnek. A hét folyamán minden osztály megtekintett egy-egy kisfilmet, melyet pedagógusaik az Országos Magyar Méhészeti Egyesület honlapjáról választottak. Ezúton is tisztelettel köszönjük a lehetőséget és a finom mézet!

Ebben a tanévben is megrendeztük a hagyományos „Őszi Kikerics” Természetismereti vetélkedőnket. Sok jó megoldással találkoztunk. A feladatlapok pontszámai között minimális eltérések voltak.

Az eredmények a következőképpen alakultak:

3 – 4. osztályos kategóriában:

  1. helyezett

Természettudósok (Lovászpatonai Bánki Donát Általános Iskola)

  1. helyezett

Állati nyomozók (Lovászpatonai Bánki Donát Általános Iskola)

III. helyezett

Kovács Rita - Pintér Keve (Szent István Római Katolikus Általános Iskola)

5 – 6. osztályos kategóriában:

  1. helyezett

Szakács Kende István – Szakács Kirill Bulcsú (Szent István Római Katolikus Általános Iskola)

  1. helyezett

Szelektív detektív (Lovászpatonai Bánki Donát Általános Iskola)

III. helyezett

Horváth Bianka – Molnár-Takács Liliána (Szent István Római Katolikus Általános Iskola)

Iskolánkból Szücs András, Fülöp Andor Vajk, Recse Sára, Pleszinger Patrik, Rózsa Jázmin, Szabados Zolta, Miklós Dorina, Karácsony Zsuzsanna vettek részt a vetélkedőn.

Gratulálunk a helyezetteknek és a felkészítő nevelőknek! Köszönjük szépen a többi versenyzőnek is a részvételt, akik szintén jól teljesítettek a verseny során.

Szívből köszönjük Hegyi Beatrix és Ivánné Péri Hajnalka kolléganőink fáradhatatlan, lelkes szervezőmunkáját, melynek köszönhetően ezen a népszerű vetélkedőn ismét számos gyermek szerezhetett értékes információkat és csillogtathatta meg tehetségét, tudását!

Iskolánkban idén is felelevenítettük a lucázás kedves, szép hagyományát. Az 5. osztályos gyermekeket Ivánné Péri Hajnalka tanárnő készítette fel. A 2. osztályosok ezen a napon Luca-búzát is ültettek.

Az ünnepi készülődés jegyében hagyományőrző és háztartási ismeretek szakkörön is felelevenítettük a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó hagyományokat. Iskolai tankonyhánkban mézeskalács készült az ügyes gyermekek és Ivánné Péri Hajnalka tanárnő munkájának köszönhetően.

  1. 02. 02-án kis elsőseink egy vidám programmal kezdhették a napot! Mackó napi bábelőadáson vettek részt az óvodában. Nagyon szépen köszönjük a meghívást!

Vidám hangulatban készültek nemrégiben az ízletes farsangi fánkok a háztartási szakkörön Ivánné Péri Hajnalka tanárnő irányítása mellett.

Diákjaink és kollégáink lelkesen díszítik termeinket ünnepről ünnepre.